dinsdag 16 december 2008

Veryn Thura

De Atlas tot het bewustzijn van Aebalune wordt ingeleid door een principe dat universeel is bij elke beschaving in het heelal die het moment bereikt van planetaire zelfontwaking. In bijna alle gevallen gaat dit evolutionair fenomeen gepaard met verhoogde technologische capaciteiten. Technologie zal bijna altijd op een bepaald punt haar eigen evolutie bepalen.
Het hoofdstuk waar het allemaal mee begint, is de Veryn Thura "kronieken van de waarneming".
Waarneming is een essentieel aspect van technologie en een vorderende technologie brengt een vorderende waarneming met zich mee.
Op het moment van schrijven kan onze technologie al meer waarnemen dan het menselijke waarnemingssysteem. Doch is ze nog niet in staat deze prikkels aan te wenden voor een (mogelijke) zelfontwaking.
Daarenboven moeten computers evengoed de mensentaal leren begrijpen als dat de mens de computertaal leert. Het herkennen van emoties is er een voorbeeld van.
Omdat de mens echter niets kan voortbrengen dat niets van hemzelf bevat, zitten ook elementaire principes vervlochten in de technologie. Met name de groei in waarneming.

Het computernetwerk dat de aarde omspant, is nog maar aan het begin van haar ontwikkeling. Het netwerk zal groeien en haar mazen zullen kleiner worden.

De Veryn Thura beschrijft de onvermijdelijke geschiedenis van technologie die planetair debuteert, niet enkel op aarde maar ook op de talloze andere werelden waar intelligent leven aanwezig is.
Het feit dat de mens intelligent is, duidt erop dat intelligentie een inherent deel is van het universum, eerder dan dat de mens intelligentie heeft "uitgevonden".
Intelligentie is overal!

In het boek Aebalune wordt begonnen met de analyse van drie primaire waarnemingsprocessen die technologie (eender waar) zich eigen zal maken.

1) Het waarnemen van een stoffelijke structuur door middel van wrijven.
2) Het waarnemen van een stoffelijke structuur door middel van aanraken.
3) Het waarnemen van een stoffelijke structuur door middel van instant cognitie.

Het zijn drie verschillende processen die drie verschillende principes volgen.
Ze zijn ascentieel aan elkaar. (zie eerder op deze blog over de "ascentiƫle principes".

Geen opmerkingen: